no alt

Κωνσταντίνος Μουσούλης: Ο σκηνοθέτης που διαπρέπει στο εξωτερικό και τα σεμινάρια υποκριτικής για τη κάμερα που θα κάνει στην Ελλάδα!

|

Όσα εξομολογείται στο elenitsolaki.gr για την επαγγελματική του πορεία και τη ζωή στην Αμερική.

Εάν θα έπρεπε να σκηνοθετήσει τη δική του ζωή για μια ταινία, αναμφίβολα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Τα μηνύματα που θα έπαιρναν οι θεατές θα ήταν πολλά και κυρίως πως η σκληρή δουλειά και η συγκέντρωση μπορούν να σε οδηγήσουν εκεί που έχεις ονειρευτεί. Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1987. Ως παιδί υπήρξε ιδιαίτερα ντροπαλός, χωρίς όμως αυτό να σταθεί εμπόδιο στο να κυνηγήσει τα όνειρα του και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη σκηνοθεσία. Από μικρός αγαπούσε τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τις πολεμικές τέχνες και παράλληλα «ταξίδευε» σε νέους κόσμους μέσω του κινηματογράφου που τον είχε μαγέψει.

Αυτό το διάστημα ζει στην Αμερική, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Επικοινώνησα μαζί του ζητώντας του να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη για το www.elenitsolaki.gr και αν και προτιμά να «μιλάει» μόνο μέσα από τη δουλειά του, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Η κουβέντα μας ξεκίνησε ρωτώντας τον αν αντιλήφθηκε σε νεαρή ηλικία ότι ήθελε να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία. «Στα δεκαπέντε μου το συνειδητοποίησα. Το επιβεβαίωσα όμως κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρόνου της φοίτησης μου στην Αγγλία, σε μια αξέχαστη μέρα. Σκηνοθετούσα ηθοποιούς με εμπειρία και ήμουν περιτριγυρισμένος από μεγαλύτερους μου, έμπειρους συνεργάτες. Ήταν η πρώτη μέρα, η πρώτη σκηνή, το πρώτο πλάνο της πρώτης μου ταινίας. Τραβούσαμε σε φιλμ. Super 16 για όποιους ασχολούνται. Αν και ήμουν συνήθως αρκετά ντροπαλός και κλειστός σαν παιδί, εκείνη τη μέρα παρακολουθούσα το μόνιτορ και έδινα οδηγίες νιώθοντας ότι είμαι στο φυσικό μου περιβάλλον. Καμία ντροπή, κανένα άγχος. Ήμουν δεκαεννιά χρονών τότε. Αυτή ή αίσθηση έχει κρατήσει από τότε μέχρι και σήμερα.», μου απάντησε.

Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης σπούδασε στην Αγγλία και στην Αμερική και μάλιστα στη δεύτερη επέλεξε να ζήσει. Όταν διερωτήθηκα αν ήταν όνειρο ζωής να ζήσει στην χώρα με τις πολλές ευκαιρίες, μου εξήγησε πως προέκυψε κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Τρανή απόδειξη πως του αρέσει να παλεύει για τους στόχους τους με τα δικά του μέσα, είναι πως παρά το γεγονός ότι η μητέρα του, Αγγελική Νικολούλη, είναι μια από τις πιο πετυχημένες Ελληνίδες παρουσιάστριες, επέλεξε να δοκιμαστεί επαγγελματικά στο εξωτερικό. Όταν ανακοίνωσε στη μητέρα του, αλλά και στον πατέρα του, πρώην αξιωματικό της αστυνομίας Γιάννη Μουσούλη ότι θέλει να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία τον στήριξαν και συνεχίζουν να το κάνουν. «Αφού μου εξέφρασαν τη γνώμη τους για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, ήταν και είναι υποστηρικτικοί κάτι για το οποίο τους είμαι ευγνώμων.», μου εξομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας.

Θέλοντας να μάθω περισσότερα για τη ζωή του στην Αμερική, του ζήτησα να μου πει πώς ενδέχεται να είναι ένα 24ωρο του. «Δεν είναι ποτέ σταθερή η καθημερινότητα μου στην Αμερική, κάτι το οποίο το επιζητώ συνειδητά. Εξαρτάται πάντα από το τι δουλεύω. Αν είμαι σε φάση γραφής σεναρίου είναι πολύ διαφορετική απ’ όταν είμαι σε φάση γυρισμάτων. Πάντως γενικά προσπαθώ να ισορροπώ μαζί με τη δουλειά, άσκηση και ψυχαγωγία.», μου εξήγησε και αποκάλυψε πως κάνει παρέα με αρκετούς Έλληνες που ζουν στην Αμερική.

Έχοντας στο μυαλό μου την οικονομική κρίση και τα όσα γράφονται για την Ελλάδα στον ξένο Τύπο, τον ρώτησα αν έτυχε να ειπωθεί κάτι αρνητικό λόγω της καταγωγής του: «Πριν τη κρίση μου έδειχναν αμέσως σεβασμό και ενθουσιασμό. Στις αρχές της κρίσης εισέπραττα μια αρνητική αντίδραση κυρίως γιατί τότε τα ΜΜΕ παρουσίαζαν την κατάσταση στην Ελλάδα σα φταίξιμο των «τεμπέληδων Ελλήνων». Τώρα ακούω κυρίως θετικά λόγια του τύπου: «είναι μια χώρα που ήθελα πάντα να επισκεφτώ», ή «έχω πάει και είχα περάσει φανταστικά», ή «μ’ αρέσει πολύ η Ελληνική ιστορία και η μυθολογία»».

Σίγουρα στη ζωή συναντάμε πολλές δυσκολίες, ακόμα περισσότερο σε μια ξένη χώρα. Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης μου εκμυστηρεύτηκε πως στην καθημερινότητα του στην Αμερική δεν είναι όλα ρόδινα. «Αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω δυσκολίες. Ίσως ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά να σου πω κάτι που το πιστεύω πραγματικά. Μετά από αρκετά χρόνια που είμαι στο εξωτερικό προσπαθώ να συσχετίζω τις όποιες δυσκολίες μου με αυτές που περνάνε συνάνθρωποί μας. Αυτό μου δίνει περισσότερη εσωτερική δύναμη. Πιστεύω ότι το επίπεδο των δυσκολιών που περνάμε είναι καθαρά πνευματική επιλογή του καθενός. Μπορεί να σου χαλάσει η μέρα επειδή ράγισε η οθόνη του κινητού σου ή επειδή έχει παραπάνω κίνηση στο δρόμο, ενώ ο άλλος είναι πρόσφυγας πολέμου χωρίς οικογένεια ή κάπου αλλού ένα παιδί αγωνιά για το αν θα έχει καθαρό νερό να πιεί. Μέρα με τη μέρα συνειδητοποιώ ότι η λαϊκή φράση «καλά να είμαστε και όλα τα άλλα φτιάχνονται» είναι από τα πιο σημαντικά λόγια που έχω ακούσει.», τόνισε.

Όσο για το τι του λείπει περισσότερο από την Ελλάδα, χωρίς σκέψη, απάντησε: «Η αίσθηση ότι δεν είμαι ξένος σε έναν ξένο τόπο. Να μπορώ να περνάω χρόνο με τους γονείς μου. Να ακούω γύρω μου Ελληνικά όταν περπατάω στο δρόμο. Το φιλότιμο των απλών ανθρώπων. Να μπορώ να πάρω το αμάξι και σε λίγες ώρες να είμαι σε υπέροχα μέρη. Σκεπτόμενος και ότι σε όλες τις εποχές του χρόνου υπάρχουν πολλές όμορφες επιλογές στη χώρα μας. Να μπορώ να περάσω ποιοτικό χρόνο με παιδικούς μου φίλους, να μπορώ να πηγαίνω για προπονήσεις στη σχολή kickboxing που πήγαινα από παιδί και που ήταν σαν δεύτερο σπίτι μου (Athanasopoulos Fighters). Α, και φυσικά τα πιτόγυρα»!

Η επαγγελματική του πορεία είναι ανοδική, ωστόσο δεν σταματά να ονειρεύεται. «Το όνειρο μου είναι να καταφέρω να έχω αρμονία καριέρας και υγιούς ζωής γεμάτης εμπειρίες. Στον επαγγελματικό τομέα επιθυμώ να γυρίσω ξένες παραγωγές στην Ελλάδα. Ευελπιστώ να κάνω ταινίες που να επηρεάζουν το θεατή πέραν της ψυχαγωγίας και στο να εξελίσσεται σαν άτομο θετικά», εξομολογήθηκε, ενώ για το αν υπάρχει μια συνεργασία όνειρο για εκείνον, μου απάντησε: «Είναι αρκετοί ηθοποιοί που θα ήθελα να συνεργαστώ, αλλά θα ήταν υπέρτατη τιμή μια συνεργασία με τον Κρίστιαν Μπέιλ που τον θεωρώ ένα από τους καλύτερους ηθοποιούς που υπάρχουν».

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, ο Κωνσταντίνος Μουσούλης βρέθηκε ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, στις «Χρυσές Σφαίρες». Όπως μου είπε, είναι μια εμπειρία που θα θυμάται: «Ήταν μια ωραία, φανταχτερή εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να βρεθώ στον ίδιο χώρο με αρκετούς διάσημους ηθοποιούς όπως οι Lady Gaga, Michael Daglas, Idris Elba, Anne Hathaway, Viggo Mortensen. Συναναστράφηκα με τον Jeff Bridges, ο οποίος ήταν αρκετά προσιτός και απλός». Όσο για το αν ο κόσμος του Hollywood είναι τόσο λαμπερός, όσο φαίνεται η απάντηση του είναι η εξής: «Δεν πιστεύω ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσει σε αυτό, αλλά από την εμπειρία μου μέχρι τώρα θεωρώ ότι δεν είναι τόσο λαμπερός, όσο ο κόσμος νομίζει».

Αυτές τις ημέρες απολαμβάνει τις βουτιές του στην Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο θα μοιραστεί τις γνώσεις του με όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σκηνοθεσία και την υποκριτική. Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης φέρνει στην Αθήνα το «Acting on Camera Workshop», για το οποίο μου εξήγησε: «Είχα μια εταιρεία στο Λος Άντζελες για τρία χρόνια μέσω της οποίας σκηνοθέτησα γύρω στους 100 ηθοποιούς για τη δημιουργία κατά παραγγελία ανεξάρτητων σκηνών και μικρού μήκους ταινιών. Από τη συνεργασία κυρίως με ανερχόμενους, αλλά επίσης και επαγγελματίες ηθοποιούς με ρόλους σε σειρές όπως Breαking Bad, Game of Thrones, Homeland, κ.α. είδα ότι 9 στους 10 αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες σε ένα σετ. Έτσι ξεκίνησα ένα workshop στο οποίο δουλεύουμε σε βασικές, απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για την υποκριτική μπροστά στη κάμερα και στο τέλος γυρίζουμε επαγγελματικά σκηνές σε κανονικό χώρο».

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω τι θα κερδίσει ένα άτομο από αυτό το Workshop. «Ένας ηθοποιός θα κερδίσει τεχνικές γνώσεις σε πράγματα τα οποία οι καταξιωμένοι ηθοποιοί που θαυμάζουμε γνωρίζουν. Επίσης, εμπειρία. Εκτός του ότι γυρίζουμε επαγγελματικά σκηνές, το μάθημα στην τάξη είναι αρκετά πρακτικό. Τις μονταρισμένες σκηνές μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στο portfolio τους σαν δείγμα δουλειάς για να κλείσουν άλλους ρόλους στη μετέπειτα καριέρα τους. Ένας σκηνοθέτης μπορεί να λάβει αρκετά στοιχεία για τη σκηνοθεσία ηθοποιών, αλλά και για τη ψυχοσύνθεση τους σε ένα γύρισμα. Ο ηθοποιός είναι το ζωντανό μέσο με το οποίο τα λόγια του σεναρίου και το μήνυμα του έργου μεταφέρεται συναισθηματικά στον θεατή. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η μεταφορά να γίνεται με όσο δυνατόν καλύτερο τρόπο. Αν αναλύσουμε και τη λέξη ηθοποιός καταλαβαίνουμε το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι.», απάντησε.

Μετρά στο ενεργητικό πολλές και σημαντικές δουλειές και μάλιστα έχει βραβευτεί. Όπως μου αποκάλυψε, έχει δεχτεί επαγγελματικές προτάσεις από την Ελλάδα και αυτό το διάστημα δουλεύει σε ένα πρότζεκτ: «Ανά διαστήματα έχουν γίνει συζητήσεις για παράγωγες και αυτό το διάστημα ετοιμάζω μια δουλειά που στοχεύω με το νέο χρόνο να πάρει σάρκα και οστά. Ένα από τα λίγα αρνητικά που έχει ο χώρος για έναν σκηνοθέτη είναι ότι όλα παίρνουν πολύ χρόνο δυστυχώς». Όταν θέλησα να μάθω αν θα άφηνε για λίγο τη σκηνοθεσία για να δουλέψει ως ηθοποιός, μου απάντησε με χιούμορ: «Αν ήταν κωμωδία ναι. Στα άλλα είδη δε το ’χω»!

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς ηθοποιούς στο εξωτερικό. Στην ερώτηση για το αν θα ήθελε να συνεργαστεί με κάποιον γνωστό Έλληνα, ανέφερε: «Είναι αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί που θαυμάζω για το ταλέντο τους, τη δουλειά τους και το πάθος τους. Για να απαντήσω ειλικρινά θα πρέπει να γνωρίζω παραπάνω στοιχεία σχετικά με χαρακτήρα και προσωπικότητα. Είναι πολύ σημαντικό για  μένα το ήθος και η συμπεριφορά ενός συνεργάτη, είτε δουλεύει μπροστά, είτε πίσω από τις κάμερες. Όσο καλός/καλή και να είναι, αν φέρεται σα ντίβα, ή αν μιλά άσχημα σε άλλους συνεργάτες, δεν θα ήθελα να συνεργαστώ. Αντιθέτως αν είναι ένας ταπεινός, δοτικός, ευγενικός επαγγελματίας η συνεργασία γίνεται με ενθουσιασμό και μπορεί μια δημιουργία να είναι αρκετά πιο καρποφόρα».

Παρά τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει, παρακολουθεί δουλειές που γίνονται στην Ελλάδα ή από Έλληνες και μάλιστα μου μίλησε για όσες έχει ξεχωρίσει: «Λόγω του ότι μένω στο εξωτερικό έχω καιρό να παρακολουθήσω ελληνικές δουλειές για να είμαι ειλικρινής. Από σειρές μου έρχονται στο μυαλό το «50-50» και το «Παρά Πέντε». Πιο παλιά, μ’ άρεσε πολύ το «Και Οι παντρεμένοι έχουν Ψυχή». Από ταινίες θα θελα να αναφέρω την επιτυχία του Λάνθιμου. Μου άρεσε πολύ ο «Αστακός» και το «The Favorite». Πιστεύω ότι άξιζε το Όσκαρ σε αντίθεση με το Ρόμα που κέρδισε».

Η μητέρα του, Αγγελική Νικολούλη έχει φέρει εις πέρας υποθέσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα. Μια συνεργασία μαζί της θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Ρώτησα τον Κωνσταντίνο Μουσούλη αν έχει σκεφτεί να σκηνοθετήσει και να κάνει ταινία μια από αυτές τις υποθέσεις και μου αποκάλυψε: «Είναι κάτι στο οποίο δουλεύω τον τελευταίο χρόνο, αλλά δε μπορώ να πω περισσότερες πληροφορίες ακόμα».

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε, του ζήτησα να μου πει πώς φαντάζεται τον εαυτό του τα επόμενα δέκα χρόνια, τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά. «Έχω συγκεκριμένες σκέψεις και στόχους αλλά προς το παρόν θα τους κρατήσω για εμένα. Πιστεύω ότι για τους καλλιτέχνες υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Γενικά και για τις δύο περιπτώσεις θα ήθελα να έχω υγεία και να είμαι δημιουργικός, δοτικός, προσγειωμένος, ήρεμος και συνετός. Να έχω αυτά και όλα τα άλλα θα έρθουν!», εξομολογήθηκε.

Βρείτε τον Κωνσταντίνο Μουσούλη στο Instagram, πατώντας στην παρακάτω φωτογραφία!

Περισσότερα στο www.konstantinosmousoulis.com